Spelutvecklare i Sverige

Spelutvecklare som lyckats

Samarbetsorganisationen Dataspelsbranschen framhåller att spelutveckling är Sveriges främsta kulturexport. För två år sedan var omsättningen för svensk spelexport närmare nio miljarder kronor. När två år har passerat har omsättningen ökat än mer. Årsredovisningarna visar även att majoriteten av landets spelutvecklare är lönsamma. Framför allt har sysselsättningen ökat med närmare 25 procent, positivt är dessutom att kvinnor visat intresse för branschen som tidigare dominerats av män.

Att svenska spelutvecklare visat positiva resultat är inte en tillfällighet. Sverige har alltid varit ett föregångsland när det kommer till områden som design, teknik och utveckling. När Markus Persson skapade Minecraft under Mojang föll bitarna på plats – han skapade ett spel som låg rätt i tiden. Minecraft har inspirerat många att bli spelutvecklare, dock måste det understrykas att vägen till framgång är lång och krokig.

Sverige har långt många fler spelutvecklare än Markus Persson och Mojang att erbjuda. Två framstående exempel är King och Dice, där den tidigare står bakom framgångssagan Candy Crush och den andra bakom spelserien Battlefield. Trots att Sverige är ett litet land på kartan är Sverige en stor nation i många sammanhang – exempelvis inom utveckling av spel. Sverige ligger i framkant när det kommer till utveckling.

Förutsättningarna att utbilda sig till spelutvecklare är goda i Sverige. Utbildningar inom spelutveckling finns bland annat på högskolorna i Malmö och Skövde. Spelutvecklare är i sin tur beroende av skickliga grafiker, programmerar samt speldesigners. Dock får man inte stirra sig blind på diverse utbildningar, spelutvecklare intresserar sig desto mer för arbetsprover.

Med en utbildning i ryggen ökar dock dina chanser att leverera arbetsprover som väcker intresse hos spelbolag. Många som arbetar inom spelbranschen är dock självlärda, åtminstone har det varit så tidigare – det gäller inte minst programmerare. Utbildning är dock viktigt, men inte en garant för anställning som spelutvecklare. I slutändan väger praktiska kunskaper tyngre än teoretiska kunskaper.

Spelutvecklare